Bomen en stoeptegels

Bomen en stoeptegels

donderdag 30 oktober 2014

Deze week heb ik een bezoekje gebracht aan de “mannen van de werf”. Zij beheren de bomen, de straten, de vlaggen en hekwerken, riolen et cetera. De gemeente Baarn heeft er nog vijf in de buitendienst. Ooit waren dat er tientallen (veel van hun werkzaamheden zijn nu uitbesteed, zoals ophalen van afval en plantsoenbeheer).

U kent ze misschien van de straat, hoewel ze nooit op de voorgrond treden. Ik heb grote waardering voor hun werk. Ze staan altijd klaar om snel in te grijpen als er bijvoorbeeld gevaar dreigt op de openbare weg, zelfs op hun vrije dagen. Ze werken in weer en wind aan veilige straten van Baarn en ik ben blij te horen dat ze her en der een goede kop koffie aangeboden krijgen. Dat verdienen ze.

De mannen van de werf worden tijdens hun werk veel aangesproken. Natuurlijk gaat het dan vaak over de toestand van het wegdek en de bomen. Zelf heb ik in het afgelopen half jaar ook gemerkt hoezeer deze thema’s leven onder de inwoners van Baarn. De één wil asfalt, de ander juist klinkers. De één mist bomen in de straat, de ander wil ze juist weg hebben.

Persoonlijk vind ik bomen mooi. Ze maken een straat levendig, bovendien dragen ze bij aan CO2-reductie. Toch zie ook ik dat bomen onveilige situaties kunnen opleveren. In een straat waar door allerlei ondergrondse leidingen te weinig ruimte is voor de wortels, groeien die omhoog. Logisch, want de boom heeft wortels nodig en als die niet de ene kant op kunnen, gaan ze de andere kant op. Dat laatste wordt wortelopdruk genoemd. In de Professorenbuurt en op de Dalweg weet men wel waartoe dat kan leiden. Stoeptegels liggen er schots en scheef en veroorzaken gevaarlijke situaties voor alle weggebruikers. Maar niet alleen in de Professorenbuurt en aan de Dalweg is wortelopdruk een probleem.

Overal waar door wortelopdruk onveilige situaties ontstaan, zullen de mannen van de werf eerst proberen de opdruk een halt toe te roepen door bijvoorbeeld de wortels gedeeltelijk af te zagen. Als dat niet lukt, tja, dan rest er niets anders dan de bomen te kappen, de stoeptegels en klinkers recht te leggen en eventueel nieuwe kleinere bomen (met minder grote wortels) te planten.

Baarn dankt zijn groene uitstraling aan de vele bomen. Helaas is de schade door wortelopdruk navenant groot. Er liggen heel wat stoeptegels scheef.

En wat ga ik hier als wethouder aan doen? De gemeenteraad heeft in het Bomenbeleidsplan 2013-2023 besloten dat de onveilige situaties als gevolg van wortelopdruk aangepakt moeten worden. Ik ga dit beleidsplan omzetten in concrete stappen en die voorleggen aan de gemeenteraad, zodat de mannen van de werf, efficiënter dan nu, hun werk kunnen doen en u weer veilig over straat kunt.

Margreet Breukelaar, wethouder

GroenLinks blogt


Wilt u reageren?
Stuur GroenLinks een e-mail via onderstaande knop.
Blogarchief


Blijf op de hoogte

Ja, ik wil mails ontvangen van GroenLinks Baarn.
Naam

E-mailadres

Niet invullen
logo Groenlinks Baarn