Regenwater hoeft niet in het riool

Regenwater hoeft niet in het riool

vrijdag 27 november 2015

In de aanloop naar de Klimaattop in Parijs trakteert GroenLinks Baarn u tot 11 december wekelijks op een inspirerende blog. Vandaag:

Regenwater hoeft niet in het riool

Vorig jaar werd Baarn geteisterd door hevige regenbuien. Straten stroomden over en het water drong huizen en bedrijven binnen. Zelfs de Koninklijke Wachtkamer stond blank. Gelukkig zijn dit soort buien ons dit jaar bespaard gebleven. Toch voorspellen klimaatdeskundigen nog heviger regenbuien en extremere droogte.

Voor de natuur is het goed als hemelwater niet te snel in het riool terechtkomt. Opname van hemelwater in de bodem verbetert de bodemkwaliteit, voorkomt droogte en vergroot de biodiversiteit. En ook voor ons is het beter als regenwater ons rioolstelsel niet onnodig belast.

De overheid neemt maatregelen in de openbare ruimte om de schade zoveel mogelijk te beperken. Maar ook particulieren kunnen meehelpen om het water tijdens hevige regenbuien zo goed mogelijk af te voeren. Enkele maatregelen die u zelf kunt treffen:

Tegels eruit, groen erin

Door verharding in uw tuin zakt het hemelwater niet in de grond, maar stroomt direct weg naar het riool. Een eenvoudige maatregel is om tegels zo veel mogelijk te vermijden. Bovendien verbetert u op deze manier de bodemkwaliteit en de biodiversiteit in uw tuin. Ook bij droogte is een onverharde tuin prettiger, want koeler.

Groene daken

Groene daken zijn begroeid met kleine plantjes zoals sedum, grassen en kruiden. De plantjes houden het regenwater gedeeltelijk vast als een soort spons. Het water verdampt op het dak of loopt mondjesmaat naar beneden, vaak gezuiverd en dus schoner. Groene daken zorgen ook voor een grotere biodiversiteit.

Regenton

Wie kent hem niet? De eenvoudigste maatregel rondom uw huis. Het water in de ton kunt u gebruiken in tijden van droogte. Overigens kunt u uw regenpijp ook zonder regenton afkoppelen van het riool en het water via een drainagebuis in uw tuin laten lopen.

Margreet Breukelaar

GroenLinks blogt


Wilt u reageren?
Stuur GroenLinks een e-mail via onderstaande knop.
Blogarchief


Blijf op de hoogte

Ja, ik wil mails ontvangen van GroenLinks Baarn.
Naam

E-mailadres

Niet invullen
logo Groenlinks Baarn