Zonnepanelen delen

Zonnepanelen delen

vrijdag 13 november 2015

In de aanloop naar de Klimaattop in Parijs trakteert GroenLinks Baarn u tot 11 december wekelijks op een inspirerende blog. Vandaag:

Zonnepanelen delen

Zonne-energie is 'hot' en heeft de laatste tijd de wind mee. De prijzen van foto-voltaïsche zonnepanelen zijn spectaculair gedaald sinds de Chinezen de Europese markt hebben veroverd. De terugverdientijd voor zonnepanelen is nu minder dan 10 jaar. Je hoeft echt geen milieufreak meer te zijn om zonnepanelen op het dak van je huis te willen hebben, maar alleen een beetje te kunnen rekenen.

Daarom kijken mensen mij vaak wat meewarig aan als ik ze moet bekennen dat ik nog steeds geen zonnepanelen op mijn dak heb. Dan leg ik maar weer eens uit dat mijn dak niet gunstig ligt ten opzichte van de zon. Tot overmaat van ramp woon ik ook nog in een gemeentelijk monument waarvan de aanblik absoluut niet ontsierd mag worden door eigentijdse technologie. Ik zou 'mijn' zonnecellen dan ook graag bij iemand anders op het dak willen leggen, als dat mogelijk zou zijn.

Welnu, die mogelijkheid bestaat sinds kort. Op de website zonnepanelendelen.nl kun je als particuliere investeerder terecht om met een bedrag vanaf 25 euro in te tekenen op diverse initiatieven naar keuze.

Het Platform ZonnepanelenDelen wordt ondersteund door milieuorganisaties als Natuur&Milieu en Urgenda, maar ook door een groot gerenommeerd accountantsbureau. Dat geeft vertrouwen, zowel in het ideële karakter van de website als ook in de juridische degelijkheid van het gekozen 'crowdfunding' model. Investeerders ontvangen jaarlijks een bedrag dat afhankelijk is van het behaalde rendement en krijgen na de looptijd van het project hun inleg terug.

De website is een doorslaand succes: in een jaar tijd hebben al 1700 zonnedelers voor ruim 1,6 miljoen euro belegd in de plaatsing van 8300 zonnepanelen op daken van scholen, sportaccommodaties en bedrijfsgebouwen.

Zelf ben ik inmiddels de trotse eigenaar van een aantal zonnepanelen bij het Tennispark Kralingen. Ik hoef me voortaan niet meer te verontschuldigen voor mijn lege dak.


Wim Genuit

GroenLinks blogt


Wilt u reageren?
Stuur GroenLinks een e-mail via onderstaande knop.
Blogarchief


Blijf op de hoogte

Ja, ik wil mails ontvangen van GroenLinks Baarn.
Naam

E-mailadres

Niet invullen
logo Groenlinks Baarn