BLOG: Van klimaatdepressie naar optimisme en hoop

BLOG: Van klimaatdepressie naar optimisme en hoop

vrijdag 21 december 2018, door: Iris Weijman

Hoe kan het toch dat er ondanks alle kennis over klimaatverandering nog te weinig gebeurt? Gaan we wachten tot er echt niets meer aan te doen is? De voormalig klimaatactivist Paul Kingsnorth ziet geen oplossing voor het probleem meer. Dat triggerde me om in de pen te klimmen. En ziehier mijn blog!

Het is niet heel moeilijk om een interne klimaatdepressie te ontwikkelen als je je verdiept in de klimaatontwikkelingen. Zoals toenemend natuurgeweld, de stijgende zeespiegel, dieren die uitsterven, klimaatvluchtelingen. En de ontwikkelingen gaan snel. Denk dan ook nog eens aan de plastic soep en de luchtvervuiling en je stemming keldert verder naar beneden. En de mens heeft een heel groot aandeel in de oorzaak van die problemen. Het lijkt soms alsof we vergeten dat we onderdeel zijn van een groter geheel, dat we onderdeel zijn van de natuur. En de natuur nodig hebben om te leven. We zijn met z’n allen in een systeem beland, waar je moeilijk meer uit komt lijkt het. Het is tijd om onze plek in het geheel eens onder de loep te nemen, onze rol en verantwoordelijkheden te bepalen, met respect voor de rest van het geheel.

 

Ja, de aarde draait wel door, ook zonder de mens. Dat is enerzijds hoopvol, maar is dat wat we willen met z’n allen? Dat de aarde doordraait zonder ons? Of dat de aarde doordraait met de mens die centraal staat, die allerlei technieken en middelen creëert en daardoor ook steeds meer verschraalde natuur en minder leven om zich heen krijgt?
 
De Tegenlicht reportage van afgelopen zondag met een portret van Paul Kingsnorth zet weer eens extra aan tot denken. Paul Kingsnorth is een voormalig klimaatactivist die zich met lijf en leden inzette om het klimaatprobleem aan de orde te stellen. Het raakte me. Hij ziet de klimaatverandering als niet meer te stoppen. En toch blijft ook Paul doen wat hij kan doen. Een van de uitspraken die hij doet is: ‘Als je niet af en toe somber wordt van hoe het gaat, let je niet goed op. Maar je kunt niet continu zitten somberen. Je moet verder met je leven’. En ook de jonge generatie moet met hoop en vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken. Nou, somber word ik er ook wel eens van. Vooral verdrietig eigenlijk. Maar ook pissig en actiebereid. Ik wil opkomen voor waar ik van hou: van de mensen om me heen, van dieren, van de bomen en de planten. Van het leven!


Paul Kingsnorth: ‘Wij weten wat er gaande is. En dat we er weinig aan kunnen doen’. ‘We zijn allemaal verantwoordelijk. Er zijn geen daders. Sommigen dragen meer verantwoordelijkheid. Maar er is geen vijand die we de schuld kunnen geven.’

Aha, we kunnen volgens Paul weinig doen om het klimaatprobleem op te lossen, maar weinig is wel iets. Er zijn gelukkig ook veel mensen optimistisch over het klimaatprobleem, maar ook die laten weten dat het wel tijd is om actie te ondernemen voordat het wel te laat is en de aarde onleefbaar wordt. Technologie kan een deel oplossen, maar dat gaat nog niet snel genoeg. Ik denk dat aanpassingen in onze mentaliteit, manier van denken en onze leefstijl echt nodig zijn. Ik noem maar even iets: minder of anders reizen, plantaardig eten, minder spullen en kleding kopen, de verwarming lager zetten, zo min mogelijk chemische producten (laten) gebruiken, bewuste keuzes qua voeding maken, groene energie zelf opwekken of inkopen, je tuin of balkon vergroenen en insect- en vogelvriendelijk maken en houden. Dat is vaak haalbaar en kunnen we NU gaan doen.

Wat dat politieke vlak betreft; GroenLinks zet zich al lange tijd in voor het thema duurzaamheid en blijft het op de agenda zetten. Het valt op dat vooral linkse partijen het thema milieu en duurzaamheid actief oppakken en dat is nou net wat volgens Paul Kingsnorth het probleem is. Hij zegt: ‘Omdat milieu momenteel een links thema is, kan rechts het wegzetten als ‘iets wat die socialisten willen’. Maar het is niet links of rechts, het is iets dat elk mens aangaat.’ Best vreemd dat het een links thema is. Want wie wil er nou geen mooie toekomst voor zichzelf, de kinderen van nu, de volgende generaties? Wie wil de toekomst van het leven op aarde nou niet ‘redden’?
 
Als de politiek vastzit in ideologische tegenstellingen, denk ik niet dat we afwachtend thuis kunnen blijven zitten en maar door moeten gaan zoals het gaat.

Misschien merk je zelf wel dat het lastig is om iets te doen omdat anderen het op moeten lossen, de politiek, bedrijven? Of omdat je er lamgeslagen van wordt? Of omdat je er niet graag bij stilstaat wat er gaande is? Ik weet het niet, maar ik geloof wel dat het zin heeft om te erkennen en te beseffen dat het klimaat verandert, dat dat een mega probleem is als we de aarde leefbaar willen houden. En dat je voelt dat het iets met je eigen stemming doet als je dat beseft en toelaat. Maar daarna is het ook tijd om te beseffen waar we wel invloed op hebben, wat we zelf wel kunnen doen. Time to act! Ook de jongeren roepen op om iets te gaan doen en niet te lang te blijven hangen in praten, steggelen over termen. Praten is soms nodig. Laten we vooral met elkaar in gesprek blijven. In de politiek, in het gewone dagelijks leven. Elkaar misschien meer vragen stellen? Maar laten we het niet bij praten houden en ook lekker veel acties ondernemen.
Als je eigen kinderen of kleinkinderen of andermans kinderen later vragen: Wat heb jij gedaan toen je je realiseerde dat het de verkeerde kant uit ging met het klimaat? Wat zou je dan willen zeggen? En wat zou je dan nu kunnen doen? Zoals Paul Kingsnorth ook zegt: ‘Wat voor mens wil je zijn? Hoe kun je jouw schamele talenten inzetten om te doen wat je moet doen? Bomen planten, gras maaien. Alles wat binnen jouw mogelijkheden ligt.’

Laat je reactie, je acties en je plannen maar horen!
Fractie@groenlinksbaarn.nl
 
KIJKTIP
De Tegenlicht reportage “De aarde draait door’ is terug te zien via https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen.html
En kijk als je wilt ook eens naar de recente TEDxStockholm Talk van de 15-jarige Greta Thunberg! https://tedxstockholm.com/
 
LEESTIP
Het pas in het Nederlands verschenen boek ‘Drawdown. Het meest veelomvattende plan ooit om klimaatontwrichting te keren’ is een aanrader als je meer wilt weten over wat je kunt doen en wat (wetenschappelijk onderbouwd) werkt. Het is samengesteld door Paul Hawken en uitgegeven door Uitgeverij Maurits Groen.
 
KOM OOK 4 FEBRUARI NAAR DE TWEEDE THEMA-AVOND
Je bent ook van harte welkom op de tweede avond over ecologische groenbeheer op 4 februari 2019 in de Groene Inval, dat op initiatief van GroenLinks Baarn wordt georganiseerd. We gaan dan plannen en ideeën voor meer, natuurlijk en divers groen in Baarn verder uitwerken. Geef je op via fractie@groenlinksbaarn.nl

 

Blijf op de hoogte

Ja, ik wil mails ontvangen van GroenLinks Baarn.
Naam

E-mailadres

Niet invullen
logo Groenlinks Baarn