De Wintertuin verdient een groene wand

De Wintertuin verdient een groene wand

maandag 29 januari 2018, door: Heidi van Otten

Na jaren leegstand heeft de Wintertuin eindelijk weer een gebruiker. De Baarnse ondernemers van Living Story gaan er een Escape Room met lichte horeca maken. Een hele uitdaging om in een kas waar het ’s zomers wel 58 graden kan worden en de temperatuur in de winterperiode zakt naar -7 graden geschikt te maken voor dagelijks gebruik.

Bij de renovatie van de Wintertuin is besloten om aanpassingen aan het pand die gerelateerd zijn aan het gebruik pas te realiseren zodra duidelijk is wie de exploitant is. Hiervoor is een potje gereserveerd van €400.000,-. Een boel geld, maar de Wintertuin is een bijzonder, monumentaal pand, wat vraagt op niet alledaagse oplossingen als het gaat om klimaatbeheersing en akoestiek. En dat is duur en bovendien is de post onvoorzien hoog.

Op 10 januari presenteerde Living Story de plannen voor het gebruiksklaar maken van de Wintertuin aan de gemeenteraad. Met veel enthousiasme vertelde Karen Sikkema over ventilatie en verwarming om de extremen te beperken tot acceptabele temperaturen. Over geluidsabsorptie via de wanden, de vloer en het meubilair. Over een prachtige groene wand die bijdraagt aan een betere klimaatbeheersing en een betere akoestiek, maar die helaas buiten het budget valt.

Het enthousiasme sloeg over op de aanwezige raadsleden. Een levend groene wand past perfect in het plaatje van de historische botanische kas. Na de extreem kostbare renovatie van dit monument, de jarenlange leegstand en met het vooruitzicht op het toekomstige gebruik, verdient de Wintertuin deze levend groene wand.

Daarom dient GroenLinks woensdag tijdens Besluit in de Raad, samen met PvdA en VVD een amendement in om deze groene wand toe te voegen aan de maatregelen voor het gebruiksklaar maken van de Wintertuin. Indien mogelijk binnen het budget, zoniet, dan met een lichte overschrijding.

Blijf op de hoogte

Ja, ik wil mails ontvangen van GroenLinks Baarn.
Naam

E-mailadres

Niet invullen
logo Groenlinks Baarn