Ecologisch groenbeheer leeft!

Ecologisch groenbeheer leeft!

vrijdag 30 november 2018, door: Iris Weijman

Afgelopen maandag 26 november vond de thema-avond plaats over ecologisch groenbeheer. Het thema leeft! En dat is mooi, want bij het vergroten van biodiversiteit is iedere bijdrage welkom. Zoals een aanwezige opmerkte: “Elke tuinmeter telt. Als we allemaal een paar meter aanpakken, hebben we enorme winst voor de bijen, vlinders en vogels."

De avond was goed bezocht door een diverse groep mensen, waaronder wethouder duurzaamheid Mariska de Koning, imkers, een ecologisch werkende hovenier, herders, bosbeheerders. Het was duidelijk dat er veel betrokkenheid is bij de aanwezigen als het gaat om de natuur in zijn geheel, het groen in de gemeente en de natuur in eigen tuin. Er is terechte bezorgdheid over bijvoorbeeld de sterke afname van het aantal wilde bijen, vele andere insecten, het gebruik van landbouwgif en de impact hiervan op de gezondheid van dieren en mensen. Göran Christiansson, van onder andere EetbaarSoest, liet in zijn presentatie zien waar we met zijn allen in gevarenzones verkeren en dat we de koers drastisch moeten wijzigen willen we de planeet niet veel slechter achterlaten dan hoe we hem aantroffen. En dat kan gelukkig ook. Maar dat vergt wel actie van de gemeente, landeigenaren en van de inwoners. De gemeente Baarn heeft al meerdere maatregelen genomen en staat open voor meer ideeën en initiatieven. Deze ideeën verzamelden we met elkaar op de thema avond. Er is veel kennis en inspiratie bij Baarnaars en mensen uit de omgeving, zo bleek duidelijk. 

Als je benieuwd bent naar de ideeën die naar voren kwamen, lees dan hier ons uitgebreide verslag.

Aantal DIY tips van experts dr.ir. Göran Christiansson & ir. Piet Spoorenberg:
 

1. laat je tuin (deels) verwilderen en gebruik biologische zaden,
2. plant inheemse fruit- en notenbomen,
3. verarm grond door minder vaak te maaien en voer gemaaid gras af. Meer tips: www.vogelbescherming.nl/stadsvogelfactsheets. Ook zijn bij organisaties als Natuurmonumenten en de vlindervereniging veel kennis en tips te halen.

De thema-avond kwam op initiatief van GroenLinks Baarn tot stand en zij gaan hier in samenwerking met de aanwezigen en de gemeente verder mee aan de slag. Maar dit thema gaat iedereen aan! Mocht je dus zelf concrete ideeën hebben over ecologisch groenbeheer, geïnteresseerd zijn in vervolgbijeenkomsten of hier vragen over hebben, neem dan gerust contact op via fractie@groenlinksbaarn.nl.

De presentatie van Göran Christiansson lees je hier nog eens terug.
 

Blijf op de hoogte

Ja, ik wil mails ontvangen van GroenLinks Baarn.
Naam

E-mailadres

Niet invullen
logo Groenlinks Baarn