Goed nieuws voor Baarnse insecten, planten en bomen: de eco-tafels waren een succes!

Goed nieuws voor Baarnse insecten, planten en bomen: de eco-tafels waren een succes!

zondag 10 februari 2019, door: Iris Weijman

"Probeer alle seizoenen iets bloeiends in je tuin (en in plantsoenen) te hebben; start een ‘honey highway’ vanaf de Escher Rotonde; laten we niet maaien, maar mulchen; onze kennis bundelen en input leveren voor een gemeentelijk biodiversiteitsplan; fruitbomen in de wijk en op schoolpleinen planten!"

Dit zijn maar een paar van de vele tips en ideeën die op maandagavond 4 februari aan de eco-tafels boven tafel kwamen. We organiseerden deze avond om iets te doen aan de drastische afname van het aantal insecten (67-76% afname in minder dan 30 jaar) en vanwege het belang van groen voor de (gevolgen van) klimaatverandering. Er kon plaatsgenomen worden aan een van de drie eco-tafels: de tuinentafel, de wijken+ tafel en de gemeentetafel. Gelukkig zijn er op al deze gebieden mogelijkheden om de biodiversiteit te vergroten en is er al heel veel kennis in Baarn. Op de avond was er input van betrokken inwoners, diverse imkers, deelnemers die verbonden zijn aan bijvoorbeeld IVN, Groei&Bloei, gemeente Baarn, ProRail, Staatsbosbeheer, Groene Inval, Vrienden van het Cantonspark, . . .

In de eigen tuin kun je met een stappenplan dat op de avond is opgesteld aan de slag. Voor initiatieven in de wijk is er de mogelijkheid voor groenadoptie via de gemeente en er zijn diverse subsidies beschikbaar via bijvoorbeeld groenaandebuurt.nl en natuurregeling KIEM. Er zijn al veel mooie initiatieven te vinden ter inspiratie, zoals honeyhighway.nl en via ivn.nl/groendichterbij.

Het was een levendige avond vol met ideeën en vol ook met concrete plannen die er naar smachten om uitgevoerd te gaan worden. Iris Weijman en Annajorien Prins, de organisatoren van de eco-tafels gaan binnenkort met Heidi van Otten rond de koffietafel om te bespreken hoe de verschillende initiatieven ook daadwerkelijk van de grond kunnen komen. De ideeën en plannen van deze avond worden sowieso uitgewerkt in een verslag. Als je het verslag wilt ontvangen en ook van de voortgang op de hoogte gehouden wilt worden (en je hebt dat nog niet aangegeven), stuur dan een mail naar fractie@groenlinksbaarn.nl Via dat mailadres kun je ook laten weten als je actief betrokken wilt zijn bij de verdere plannen voor ecologisch groenbeheer.
 
 

Blijf op de hoogte

Ja, ik wil mails ontvangen van GroenLinks Baarn.
Naam

E-mailadres

Niet invullen
logo Groenlinks Baarn