Het paard warm ingepakt

Het paard warm ingepakt

zondag 17 januari 2010, door: Alma Nijmeijer

GroenLinks wil offensief voor isolatie huurwoningen Onder het motto 'laat huurders niet in de kou staan' heeft GroenLinks dit weekend in 66 gemeentes actie gevoerd voor betere woningisolatie. Ook in Baarn: op de Brink is het paard geïsoleerd met lekker warme dekens.

Op een wel erg koude Brink vestigde deze actie zaterdag de aandacht op alle huurders van Baarn die in slecht geïsoleerde huizen ook in de kou zitten. Een betere isolatie spaart de huurder geld uit, is goed voor het milieu en het isoleren van huizen levert ook nog eens groene banen op. Gemeentes moeten hierover bindende afspraken maken met woningcorporaties. GroenLinks wil dat Baarn er voor zorgt dat vanaf 2010 jaarlijks 10% van de nog niet geïsoleerde huurwoningen goed geïsoleerd wordt.

In veel huurwoningen ontbreekt dubbel glas, een HR-ketel, goede dak-, vloer- en muurisolatie. 'Een gemiddelde huurder betaalt per jaar zeker € 1200 aan energiekosten. Met een goede isolatie kan dat bedrag met ruim € 300 worden teruggebracht', rekent GroenLinks-raadslid Wim Genuit voor. 'Helaas lopen de meeste corporaties nog niet warm om de isolatie te verbeteren, terwijl veel huurders klagen over tocht, vocht en een hoge energierekening.'

Groen Werkt

Isoleren is niet alleen positief voor de portemonnee van de huurder. Het isoleren van gebouwen zorgt voor een fors aantal nieuwe banen. Volgens berekeningen van de FNV kan isolatie 8000 banen opleveren. Daarnaast is isoleren ook een effectieve maatregel om energie te besparen, en daarmee het klimaatprobleem aan te pakken. Gemeenten kunnen in het klimaatbeleid een sterke rol spelen. Nu klimaatmaatregelen landelijk en internationaal moeizaam van de grond komen is dit extra belangrijk.

10% per jaar isoleren

GroenLinks wil dat de gemeente met Eemland Wonen bindende afspraken maakt over een isolatieprogramma. Per jaar zou 10% van de woningvoorraad goed geïsoleerd moeten worden, te beginnen bij de goedkoopste woningen. GroenLinks pleit er bovendien in de Tweede Kamer voor dat het voor huurders mogelijk wordt om zelf woningisolatie bij een corporatie af te dwingen. Nu is dat nog niet mogelijk.

Blijf op de hoogte

Ja, ik wil mails ontvangen van GroenLinks Baarn.
Naam

E-mailadres

Niet invullen
logo Groenlinks Baarn