Motie 'Verbetering schuldhulpverlening' aangenomen

Motie 'Verbetering schuldhulpverlening' aangenomen

donderdag 7 juli 2016, door: Jeroen Bosman

Gemeente, doe meer om mensen die met schulden kampen zo vroeg mogelijk de hand te reiken, zodat hun schuldenlast niet ondraaglijk wordt. Dat is de kern van de motie 'Verbetering schuldhulpverlening' die op 6 juli op initiatief van GroenLinks in de gemeenteraad is aangenomen.

Onze gemeente biedt mogelijkheden om mensen met problematische schulden te helpen om hun zaken op orde te krijgen. Maar juist voor deze mensen valt het vaak niet mee om hun weg te vinden in alle regelingen. Teksten op folders en de website zijn ingewikkeld. Bewust of onbewust spelen er allerlei vooroordelen, wat niet helpt als je je toch al schaamt. En als je je dan hulp zoekt, blijkt dat je van alles moet regelen om hiervoor in aanmerking te komen. Logisch en goed bedoeld, maar voor sommige mensen een hels karwei. Je zult maar naar het UWV in Amersfoort moeten en niet eens een treinkaartje kunnen betalen. Of eerst een paar tientjes moeten uitgeven voor een nieuwe ID-kaart voordat ze je verder kunnen helpen om een uitkering aan te vragen.

Onze motie, mede ingediend door PvdA, BOP, LTS en ChristenUnie/SGP, vraagt het college om het vroegtijdig aanpakken van problematische schulden makkelijker te maken. Klare taal op folders en de nieuwe website. Kennis van zaken bij de mensen die binnenkort het Sociaal Steunpunt gaan bemensen. Inlevingsvermogen voor de problemen waarmee mensen met problematische schulden dagelijks te kampen hebben. Duidelijkheid bij alle instanties in Baarn en in de regio over hoe het hier geregeld is, zodat mensen met schulden niet van het kastje naar de muur worden gestuurd. De mogelijkheid om mensen met schulden even een adempauze te gunnen, zodat de dagelijkse stress er even afgaat en ze weer kunnen nadenken over structurele oplossingen. En wat creativiteit bij de ambtenaren, zodat het proces om mensen er doorheen te helpen niet bij het minste of geringste vastloopt.

Klik hier voor de volledige tekst van de motie, opgesteld door GroenLinks en mede ingediend door PvdA, BOP, LTS en ChristenUnie/SGP.

Blijf op de hoogte

Ja, ik wil mails ontvangen van GroenLinks Baarn.
Naam

E-mailadres

Niet invullen
logo Groenlinks Baarn